В десет общини в област Шумен е обявено бедствено положение. Това

...
В десет общини в област Шумен е обявено бедствено положение. Това
Коментари Харесай

Без ток и вода! Бедствено положение е обявено в Силистра, Трявна и Шуменско

В 10 общини в област Шумен е оповестено бедствено състояние. Това реши на свое съвещание Областният щаб за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия под управлението на регионалния шеф проф. Добромир Добрев, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

В бедствено състояние са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през идващите 24 часа, считано от 10.00 часа през днешния ден.

 

Дали ще бъде оповестено бедствено състояние и в община Шумен ще се реши по-късно през днешния ден след разбор на обстановката.

 

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките 10 общини заради повреди в електропреносната мрежа. Все още екипите на " Електроразпределение Север " не са достигнали на място и не са открити мащабите на провалите по мрежата.

 

По първична информация без електрозахранване са огромна част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са обитаемоте места без вода, екипите на сдружението към момента не могат да оценят положението на оборудванията.

В бедстващите общини понеделник- 27 ноември, е разгласен за неучебен ден.

 

В момента град Шумен е без вода заради проблем с подстанция 1300. Екипите на " Електроразпределение Север " и на " Водоснабдяване и канализация " - Шумен стартират работа за оптимално бързо възобновяване на вредите, показват от регионалната администрация. 

 

Множество паднали дървета и клони пък попречват движението по пътищата в региона. Съвместно с екипите на държавните горски и ловни стопанства на Североизточното държавно дружество се основава организация за бързото унищожаване и премахване на дърветата от пътя.

На този стадий затворени за придвижване са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, въведено е краткотрайно ограничаване на придвижването по Ришкия проход за тежкотоварни коли с маса над 12 тона. Ограничено е придвижването на тежкотоварни коли с маса над 12 тона по автомагистрала " Хемус " в посока към Варна. Ограничено е придвижването по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички моторни транспортни средства.

 

80% от обитаемоте места в област Силистра са без електричество. Община Силистра също разгласи бедствено състояние.

Към момента екипи на пожарната са на терен и работят за изтегляне на хора от закъсали МПС. Сред тях са рейс със 7 пасажери до Средище, десетина леки коли сред Богорово и разклона за Срацимир. Получен е сигнал за закъсали коли и в региона на Черковна.

Към 12 ч. е оповестено бедствено състояние в област Силистра и Разград, община Вълчи дол и област Шумен (без гр. Шумен).

 

Кметът на Община Трявна Денчо Минев разгласи цялостно бедствено състояние на територията на цялата община, откакто свика изключително съвещание на общинския действен щаб по-рано през днешния ден с всички ангажирани звена по зимното поддържане. Това оповестиха от регионалната администрация в Габрово.

 

Въпреки неспиращата денонощна работа на управлението на Община Трявна и съгласуване дейностите с мобилизираните екипи на ДЗЗД " Зимно поддържане ", районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи - Трявна, пожарната, ВиК и електроразпределително сдружение " Енерго Про ", все още ситуацията остава усложнена с продължаващ снеговалеж.

 

" Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни дами, неразринати пътни сектори с нападали клони и дървета, липса на ток в много обитаеми места, спиране на зареждането в Трявна и Плачковци, само че желая да стане ясно на всички жители, че ние не може да достигнем навреме до селата и да разчистим пътищата, заради заварен контракт от предходното ръководство, според който снегопочистващите компании стартират да обслужват тези обитаеми места до 24 часа след започване на снеговалеж ", съобщи по време на спешния щаб кметът на Община Трявна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР